تنظیمات منو دستگاه dvr یکی از مهمترین مراحل نصب سیستم مداربسته به شمار میرود. اما dvr چیست و چه وظیفهای دارد؟ دستگاه DVR یا Digital Video Recorder، برای ذخیرهسازی و مدیریت تصاویر در سیستمهای آنالوگ مورد استفاده قرار میگیرد. شما میتوانید تنظیمات دلخواه خود در سیستم مداربسته را با استفاده از دستگاه دی وی آر انجام دهید. در واقع، پیکربندی اولیه دستگاه و تنظیم درست dvr موجب میشود تا عملکرد بهتری دریافت کرده و به بهترین شکل از قابلیتها و ویژگیهای آن استفاده کنید.
در این مقاله سعی داریم تنظیمات منوی دستگاه dvr را به صورت جامع و کامل شرح دهیم. فقط این نکته را در نظر بگیرید که انواع dvr ممکن است دارای تنظیمات متفاوتی باشند، اما تنظیمات کلی در همه آنها یکسان است. اگر تابهحال تنظیمات دستگاه دی وی آر را انجام ندادهاید و میخواهید تنظیمات را به صورت اصولی و درست انجام دهید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید. توجه کنید که تصاویر و توضیحات مربوط به نحوه راه اندازی dvr هایک ویژن است.
فعالسازی wizard
پس از خرید DVR متوجه خواهید شد که همه دستگاههای دی وی آر دارای یک منوی Wizard هستند که در ابتدای راهاندازی و تنظیمات منو دستگاه dvr به مخاطب نشان داده میشود. شما میتوانید تنظیمات اولیه دستگاه را با استفاده از منوهای پشت سر هم انجام دهید. برای این که پس از هر بار روشن شدن دستگاه، منوی ویزارد باز نشود، بایستی تیک این صفحه برداشته شود.
تنظیمات پسورد
اولین کاری که پس از تهیه یک دوربین مداربسته اقتصادی باید انجام شود، تنظیم پسورد غیرقابل هک برای آن است. شما میتوانید در این صفحه، پسورد مورد نظر خود را را دوبار وارد کرده و با زدن دکمه Next، به صفحه بعد بروید. توجه داشته باشید که پسورد پیش فرض دستگاه دی وی آر هایک ویژن عدد 12345 است.
تنظیم ساعت و تاریخ
این صفحه برای تنظیمات ساعت و تاریخ به شما نمایش داده میشود. شما میتوانید در قسمت Time Zone، منطقه زمانی خود را روی تهران تنظیم کرده و بقیه تنظیمات منو دستگاه dvr را انجام دهید.
مقاله پیشنهادی: بهترین دوربین مداربسته خانگی
نحوه انجام تنظیمات شبکه و رویت تصاویر دوربین
این صفحه امکان تنظیمات شبکه dvr هایک ویژن را فراهم میکند. پیشنهاد میشود که آدرس آی پی را به صورت دستی وارد کرده و آن را روی 192.166.1.100 تنظیم کنید. در قسمت Subnet Mask هیچ کاری انجام ندهید و در قسمت Default Gateway هم آی پی مودم خود را وارد نمایید. در قسمت DNS هم، DNS سایت گوگل و یاهو را وارد کنید.
تنظیم هارد دیسک
این صفحه از تنظیم منوی دستگاه dvr برای انجام تنظیمات اولیه هارد در نظر گرفته شده است. اگر هارد دیسک شما به درستی نصب شده باشد، دستگاه هارد را شناسایی کرده و میتوانید آن را فرمت کنید تا آماده استفاده شود.
تنظیمات ضبط تصاویر
با نصب و راهاندازی درست هارد دیسک، ضبط دستگاه آغاز خواهد شد. برای این که فرآیند ضبط در دوربین داهوا ۲ مگاپیکسل یا هر برند دیگری شروع شود، بایستی دوربین را از منو انتخاب کنید و گزینه Start Record را بزنید. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، دو گزینه Normal و Motion Detection در تنظیمات منو دستگاه dvr نشان داده میشوند که نحوه ضبط تصاویر را تعیین میکنند. در حالت Normal، دوربین مداربسته به صورت دائمی به ضبط تصاویر میپردازد. در حالی که با انتخاب حالت Motion detection (تشخیص حرکت)، دوربین تنها زمانی تصویربرداری میکند که حرکتی در تصویر رخ دهد.
تنظیم منوی دستگاه dvr
پس از این که تنظیمات منوی Wizard به پایان رسید، صفحه اصلی دستگاه نمایش داده میشود. تصاویر دوربینهای مداربسته در این صفحه قابل رویت خواهند بود. برای انتخاب منوی اصلی دستگاه میتوانید روی صفحه راست کلیک کرده و گزینه Menu را انتخاب نمایید.
منوی دستگاه برای شما باز میشود که در ادامه به توضیح هر یک از گزینههای نمایش داده شده میپردازیم.
بخش Playback
این بخش در تنظیمات منو دستگاه dvr به منظور بازبینی تصاویر ضبط شده مورد استفاده قرار میگیرد. دوربینهای مداربستهای که میخواهید بازبینی کنید، انتخاب کرده و تاریخ و ساعت شروع را در قسمت Start Time و آخرین زمان مورد نظر خود را در قسمت End time انتخاب نمایید. با زدن دکمه Playback موجود در پایین صفحه، وارد صفحه نمایش فیلمها شده و تصاویر و دادههای ویدئویی را از اولین تاریخ وارد شده مشاهده خواهید کرد. زدن کلید search در کنار دکمه Playback موجب میشود که همه فیلمهای ضبط شده بین دو تاریخ Start و End در صفحه بعد قابل مشاهده باشد. اگر دوربین شما از نوع دوربین مداربسته دید در شب یا هرنوع دیگری باشد، با استفاده از این بخش میتوانید تصاویر ضبط شده را مشاهده کنید.
پس از فشار دادن کلید search صفحه زیر نمایش داده میشود. در این لیست که در تصویر تنها دو فیلم در آن وجود دارد، تمامی فیلمهای بین دو تاریخ انتخاب شده قابل مشاهده خواهند بود. با کلیک روی قسمت play در مقابل هر فیلم که به صورت یک پیکان در تصویر مشخص شده، میتوانید آن فیلم را مشاهده کنید.
اکسپورت (Export)
در تنظیمات منو دستگاه dvr، دومین بخش از منوی اصلی به نام Export به منظور پشتیبانگیری و کپی اطلاعات روی یک حافظه خارجی مورد استفاده قرار میگیرد. شما میتوانید مشابه قسمت Playback در این بخش عمل کنید. البته در این قسمت پس از انتخاب ویدئوها به جای مشاهده، دستگاه آنها را روی حافظه مورد نظر شما کپی میکند.
منوال (Manual)
جالب است بدانید که امکان انجام تنظیمات ضبط و آلارم دستگاه به صورت دستی فراهم وجود دارد. برای توقف ضبط هر یک از دوربینهای مداربسته یا متوقف کردن آنها میتوانید از این قسمت استفاده کنید.
زیرمنوی HDD
این صفحه در تنظیم منوی دستگاه dvr، همانطور که از نام آن مشخص است، کلیه تنظیمات هارددیسک را در اختیار شما قرار میدهد. قسمت General در این صفحه برای تعریف هارد استفاده میشود. البته اگر شما هم مثل این مقاله از قسمت ویزارد دستگاه استفاده کرده باشید، باید بدانید که هارد قبلا توسط دستگاه شناسایی شده است. این مورد بیشتر زمانی کاربرد دارد که هارد جدیدی به دستگاه اضافه شود. در این قسمت میتوان از اتصال صحیح هارد اطمینان حاصل کرده و با انتخاب هارد و فشردن دکمه Init آن را فرمت نمود.
گزینه Advance در منوی سمت چپ نیز برای انجام تنظیمات پیشرفته مورد استفاده قرار میگیرد. شما میتوانید در این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr، حداکثر ظرفیت را برای هر یک از دوربینها انتخاب کنید. امکان مشاهده فضای اشغال شده توسط دوربینها نیز در این قسمت فراهم شده است. در بخش Max Record Capacity میتوان تعیین کرد که فضای اختصاص یافته برای کدام دوربین بیشتر باشد. در واقع، با تنظیم ظرفیت اختصاص یافته به هر دوربین میتوان مدت زمان ضبط آن را به صورت دقیق مشخص کرد.
ضبط (Record)
مهمترین مرحله تنظیمات منو دستگاه dvr، مرحله Record یا ضبط میباشد. تنظیم نحوه ضبط در این قسمت برای شما فراهم شده است. برای تنظیم حالت ضبط نیاز دارید که یکی از دوربینها را از منوی نشان داده شده انتخاب کنید. با زدن کلید Edit صفحه ویرایش برای شما باز خواهد شد. در صفحه باز شده میتوانید مشخص کنید که نحوه ضبط در هر ساعت به چه صورت باشد. انتخاب گزینه All Day و انتخاب حالت ضبط به این معنی است که دستگاه در کل روز در یک حالت عمل ضبط را انجام خواهد داد.
شما میتوانید این تنظیمات را برای همه دوربینهای مداربسته متصل به دستگاه انجام دهید. با فشردن دکمه Copy و انتخاب سایر دوربینها با حالت ضبط مشابه، تعیین میکنید که همه دوربینها با یک حالت مشابه به ضبط تصاویر بپردازند.
خصوصیات مختلف ضبط نیز در این صفحه نشان داده میشوند. در این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr قابلیتهایی مانند تنظیم رزولوشن ضبط فراهم شده است. اگر میخواهید دستگاه شما بهترین عملکرد را داشته باشد، بایستی تنظیمات مرتبط با قسمت خصوصیات ضبط را به درستی انجام دهید.
- Camera: در این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr میتوان دوربین مورد نظر برای انجام تنظیمات را انتخاب کرد.
- Encoding Parameter: حالت نمایشی اصلی یا Mainstream و حالت نمایشی فرعی یا Substream در این مرحله انتخاب خواهند شد. حالت Substream برای مشاهده تصاویر در پهنای باند و سرعت کمتر کاربرد دارد. تعیین کیفیت تصاویر در سرعت بالا و پایین به صورت دقیق در این مرحله از تنظیمات منو دستگاه dvr انجام خواهد شد.
- Stream Type: این قسمت از تنظیمات dvr دارای دو قسمت Video و Video & Audio است. با انتخاب ویدئو تنها ویدئو ضبط میشود و با انتخاب حالت دوم، صدا نیز به همراه ویدئو ضبط خواهد شد.
- Resolution: این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr دارای زیر منوهایی مثل WD1 و D1 بوده و اندازه ضبط تصاویر را مشخص میکند.
- Bit Rate Type: در این قسمت دو حالت Variable و Constant برای تعیین کیفیت تصاویر وجود دارد. در حالت متغیر یا Variable، کیفیت تصویر دوربین بر اساس پهنای باند آزاد مشخص خواهد شد. اما در حالت Constant کیفیت تصاویر با توجه به اندازه پهنای باند تعیین شده در قسمت Max Bit Rate مشخص میشود. در واقع، شما میتوانید در این قسمت برای هر یک از دوربینها یک پهنای باند دقیق در نظر بگیرید تا دوربینهایی که نقش حساستری دارند، تصاویری با کیفیت بهتر ارائه دهند.
- Video Quality: در این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr میتوانید کیفیت تصاویر را مشخص کنید. توجه داشته باشید که این قسمت ارتباطی با رزولوشن تصاویر ندارد. تنظیم کیفیت پایینتر به معنای این است که تصاویر به صورت فشردهتر و با ظرفیت کمتر ذخیره شوند. البته فشرده سازی زیاد تصاویر موجب کاهش کیفیت آنها میشود.
- Frame Rate: نرخ فریم در تنظیمات منو دستگاه dvr نشاندهنده تعداد فریم تصویر در ثانیه است. فریم بالاتر تصویر، موجب میشود که کیفیت تصاویر در حرکت بیشتر باشد.
- Bit Rate Mode: این قسمت برای تعیین پهنای باند در نظر گرفته شده است. حالت General برای انتخاب پهنای باند از یک لیست کاربرد دارد. در حالی که در حالت Customize میتوان پهنای باند را به صورت عددی وارد کرد.
- Max Bit Rate: اگر در قسمت Bit Rate Mode حالت متغیر انتخاب شده باشد، میزان پهنای باند دوربین این عدد نخواهد بود. اما اگر روی حالت ثابت تنظیم شده باشد، میزان پهنای باند دوربین دقیقا به اندازه همین مقدار خواهد بود.
مدیریت دوربین ( camera management)
این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr برای تنظیم خصوصیات اولیه دوربین به کار برده میشود و شامل تنظیمات زیر است:
Osd Configuration
این قسمت برای تعیین نام دوربین، نمایش یا عدم نمایش نام، تاریخ و هفته کاربرد دارد. همچنین، نحوه نمایش تاریخ و نوشتههای کنار دوربین از این بخش قابل تنظیم است.
Image Setting
در دی وی آر داهوا و سایر دی وی آرها، این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr برای تنظیمات نور و رنگ دوربین در نظر گرفته میشود.
PTZ Setting
شما میتوانید تنظیمات نصب دوربین اسپید دام یا PTZ خود را در این قسمت انجام دهید.
Motion Detection
میزان حساسیت دوربین مداربسته به قسمتهای مختلف تصویر، از این بخش قابل تنظیم است. شما میتوانید میزان حساسیت را از طریق نوار کناری تنظیم کنید. البته اگر حساسیت بیش از حد باشد، حالت موشن دوربین به صورت دائمی فعال خواهد ماند.
Privacy Mask
بهترین dvr از برندهای مختلف دارای چنین قسمتی برای مخفی کردن بخشی از تصویر است. به این معنا که میتوان با استفاده از یک ماسک قسمتی از تصویر را مخفی کرد. برخی اوقات دوست ندارید که قسمتی از تصویر نمایش داده شده ضبط شود. در این بخش میتوانید قسمت مورد نظر خود را مشخص کنید تا دیده نشود.
Video Tampering
برخی مواقع سارقین برای تحقق اهداف سودجویانه خود، جهت دوربین را عوض میکنند تا دوربین قادر به تصویربرداری از آنها نباشد. اگر چنین اتفاقی بیفتد، این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr فعال میشود. در واقع، نحوه فعال شدن آلارمهای دوربین و میزان حساسیت دوربین مداربسته، در این مواقع از این قسمت قابل تنظیم خواهد بود.
Video Lose
این بخش از تنظیمات منو دستگاه dvr برای مشخص کردن نحوه فعال شدن آلارم دستگاه در مواقعی که یکی از دوربینها غیرفعال میشود یا از دست میرود، کاربرد دارد.
تنظیمات پیکربندی dvr
پیکربندی سیستم یا system Configuration شامل بخشهای زیر است:
- General: تنظیمات عمومی دستگاه مثل: زبان، تاریخ و زمان، تنظیمات ماوس و غیره را میتوانید در این صفحه انجام دهید.
- Network: تنظیمات شبکه دستگاه در این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr انجام میشود.
- Alarm: شما میتوانید تظیمات مربوط به آلارم دستگاه را در این قسمت انجام دهید.
- RS-232: این بخش به عنوان پورت اطلاعات سریال در دستگاه دی وی آر شناخته میشود. البته تنظیمات دوربینهای اسپید دام یا چرخشی نیز از طریق همین پورت انجام میشود. این پورت برای ارتباط سریال با دستگاه نیز کاربرد دارد.
- Live View: این قسمت از تنظیمات منو دستگاه dvr برای انجام تنظیمات مربوط به صفحه نمایش دوربینهای مداربسته به کار برده میشود. مثل: نوع نمایش در حالت زنده.
- Exception: تنظیم موارد استثنا را میتوان در این بخش انجام داد. این قسمت برای تعریف ویژگیها یا نحوه اطلاع رسانی دستگاه برای مواقعی مثل پر شدن هارد مورد استفاده قرار میگیرد.
- User: تنظیمات مربوط با کاربرهای دستگاه در این بخش انجام میشود. هر دستگاه باید دارای یک ادمین اصلی باشد. ادمین اصلی به همه بخشهای دستگاه دسترسی دارد. نحوه دسترسی سایر کاربران را میتوانید به دلخواه خود تعیین کنید.
جمعبندی
نحوه تنظیمات منو دستگاه dvr در بازدهی و عملکرد آن تاثیر مستقیمی دارد. اگر تنظیمات به درستی انجام شده باشند، خروجی نیز همان چیزی خواهد بود که شما انتظار دارید. به همین دلیل است که کارشناسان توصیه میکنند تنظیمات دستگاه را با دقت و حساسیت بالا انجام دهید. تنظیمات عمومی، تنظیمات شبکه، تنظیمات نور و رنگ تصاویر و … همگی در دستگاه دی وی آر انجام میشوند. همانطور که گفته شد، این تنظیمات مربوط به دستگاه دی وی آر هایک ویژن است. اما معمولا همه دی وی آرها منوها و تنظیمات مشابهی دارند و شما برای سایر دی وی آرها نیز میتوانید از این مقاله یا مقاله آموزش تنظیمات dvr داهوا کمک بگیرید. فقط این نکته را در نظر داشته باشید که تصاویر از روی شبیه ساز ساخته شده و ممکن است که اطلاعات روی تصاویر با اطلاعات موجود در دی وی آر واقعی تفاوت داشته باشد.