نصب دوربین تحت شبکه به یکی از دغدغههای مهم کاربران در مراکز اداری، تجاری، منازل مسکونی و … تبدیل شده است. قبل از نصب این دوربین ابتدا باید بدانید که دوربین مداربسته تحت شبکه چیست و چه کاربردی دارد. نصب دوربین مداربسته IP با نصب دوربین آنالوگ تفاوت دارد و آشنایی با ویژگیها و تکنولوژی دوربین، برای نصب و راهاندازی آن ضروری میباشد. برای نصب دوربین مداربسته IP بایستی نکات ایمنی را جدی بگیرید و اطلاعات لازم درباره نصب این دوربین را در اختیار داشته باشید. در این مقاله با آموزش نصب دوربین مداربسته IP با شما خواهیم بود.
دوربین تحت شبکه چیست و چگونه کار میکند؟
دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP Camera توسط کابل شبکه یا امواج وای فای به شبکه متصل میشود. این دوربین به جای دستگاه ضبط کننده DVR، از دستگاه NVR برای ضبط تصاویر و دادههای ویدئویی استفاده میکند و در 2 نوع کابلی و بیسیم در بازار تجهیزات امنیتی به فروش میرسد. دوربین IP اطلاعات را از طریق پروتکلهای شبکه انتقال میدهد و در مقایسه با دوربین آنالوگ از تکنولوژیهای پیشرفتهتر بهره میبرد. نصب دوربین تحت شبکه نیز پیچیدهتر است. این دوربین نسبت به دروبین آنالوگ قیمت بالاتری دارد و معمولا در پروژههایی با حساسیت بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
مقاله پیشنهادی: بهترین دوربین مداربسته خانگی
نکات مهم در نصب دوربینIP
در هنگام خرید دوربین IP باید به منبع تغذیه دوربین مداربسته و تعداد پورت دستگاه NVR خود توجه کنید. در ادامه درباره این مباحث توضیح دادهایم.
بررسی منبع تغذیه دوربین
برق دوربین در نصب دوربین مداربسته تحت شبکه به 2 روش تامین میشود:
- تغذیه دوربین به صورت POE: دوربین مداربسته تحت شبکه با قابلیت POE، از کابل شبکه برای تامین برق مورد نیاز خود استفاده میکند. در این حالت نیازی به کابل برق جداگانه نیست و کابل برق و شبکه یکی هستند.
- تغذیه دوربین به صورت مستقل: نصب دوربین تحت شبکه معمولی با استفاده از کابل برق جداگانه برای تامین انرژی الکتریکی دوربین انجام میشود.
بررسی تعداد پورت دستگاه NVR
از آن جایی که ممکن است تعداد پورت NVR با تعداد دوربینهای مداربسته نصب شده برابر نباشد، به همین دلیل توجه به این نکته نیز ضروری است. برای مثال: ممکن است که یک دستگاه ان وی آر 8 کاناله، فقط 4 پورت مستقل در اختیار کاربر قرار دهد. در این حالت باید در هنگام نصب دوربین تحت شبکه از یک سوئیچ برای اتصال دوربینهای دیگر استفاده کرد.
دستگاه NVR هر یک از برندها معمولا تنها از دوربینهای همبرند خود پشتیبانی میکنند. در واقع، این دستگاه بر خلاف سیستم آنالوگ، قادر به پشتیبانی از همه مدلها و برندهای دوربین مداربسته نیست. به همین دلیل توصیه میشود که هنگام خرید دوربین مداربسته و دستگاه NVR، هردو از یک برند انتخاب شوند. البته قابلیت ONVIF این مشکل را برطرف کرده است. برای مثال: اگر دستگاه داهوا دارای تکنولوژی ONVIF باشد، از دوربین مداربسته با برند متفاوت که دارای چنین قابلیتی باشد، پشتیبانی میکند.
وسایل مورد نیاز برای نصب دوربین مداربسته تحت شبکه
برای نصب دوربین مداربسته آی پی به تجهیزات زیر نیاز دارید:
- دوربین مداربسته تحت شبکه: ویژگیهای فنی دوربین مداربسته و تعداد آن به نوع کاربری و متراژ محیط بستگی دارد.
- دستگاه ضبط کننده NVR: در زمان نصب دوربین تحت شبکه، انتخاب دستگاه NVR مناسب نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. این دستگاه به منظور ذخیرهسازی و پردازش تصاویر مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به تعداد دوربین مداربسته، کیفیت دوربین و پهنای باند مورد نیاز خریداری میشود.
- سوئیچ شبکه: همانطور که بیان شد، اگر تعداد پورت ان وی آر از تعداد دوربین مداربسته کمتر باشد، به یک سوئیچ برای ایجاد انشعاب نیاز است.
- هارد دیسک: همه دوربینها مثل دوربین مداربسته داهوا، دادههای خود را روی هارد دیسک ذخیره میکنند. در زمان نصب دوربین تحت شبکه، هارد دیسک باید به صورت جداگانه خریداری شود. تعداد و ظرفیت هارد پشتیبانی شده توسط دستگاه NVR و DVR در کاتالوگ محصول بیان میشود.
- کابل برق: در صورتی که دستگاه ضبط کننده یا سوئیچ از قابلیت POE پشتیبانی نکند، از کابل برق برای تغذیه دوربین استفاده میشود.
- کابل شبکه: این کابل در نصب دوربین تحت شبکه برای اتصال اجزای مختلف سیستم مداربسته تحت شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. در صورت POE بودن دستگاه NVR یا سوئیچ، این کابل به انتقال برق دوربین نیز میپردازد.
- منبع تغذیه: معمولا برای تامین انرژی هر یک از دوربینهای مداربسته از یک آداپتور یا منبع تغذیه استفاده میشود. البته میتوانید از یک منبع تغذیه مرکزی برای این منظور استفاده کنید.
- تجهیزات شبکه: برای نصب دوربین تحت شبکه و اتصالات شبکه به تجهیزاتی مانند: داکت، پایه، سوکت شبکه، لوله فلکسی، دریل، پیچ گوشتی و … نیاز دارید.
نحوه و مراحل کابل کشی دوربین تحت شبکه
در هنگام نصب دوربین مداربسته تحت شبکه فرق نمیکند دوربین ip داهوا باشد یا سایر برندها، باید در ابتدا مسیر کابل کشی مشخص شود و طول کابل نیز با توجه به فاصله دوربین و دستگاه تا تجهیزاتی که بایستی به آنها متصل شوند، تعیین گردد. فاصله را هم از جهت افقی و هم از جهت عمودی در نظر میگیرند. تعیین نادرست و غیر اصولی مسیر کابل کشی مشکلات بسیار زیادی به وجود میآورد. کوتاه یا بلند شدن کابلها هزینههای زیادی را به ویژه در پروژههای سخت به دنبال خواهد داشت.
پس از انتخاب مسیر درست برای کابل کشی با در نظر گرفتن فواصل و مسیر مناسب برای تامین برق، در این مرحله از نصب دوربین تحت شبکه بایستی طول کابل مورد نیاز مشخص شود. مسیر کابل باید امن و مصون از آسیبهای احتمالی باشد. برای تعیین طول کابل باید حداکثر فاصله کابل با توجه به نوع آن در نظر گرفته شود. در این صورت میتوان تضمین کرد که ارتباط دوربین و دستگاه با کیفیت بالاتر برقرار میشود.
سوکت زنی دو سر کابل، سومین گام در کابل کشی و نصب دوربین تحت شبکه به شمار میرود. تست کابل برای اطمینان از ارتباط کامل و درست آن نیز ضروری به نظر میرسد. اگر از تجهیزاتی مانند رک و داکت در کابل کشی استفاده شود یا اتصالات عایق بندی شوند، هم تمیزی کار حفظ میشود و هم کابل در برابر امواج محیط و سایر آسیبها در امان خواهد بود. پس از عبور کابل از داکت در مسیرهای تعیین شده و اتصال آنها به دستگاه، بهتر است که هر اتصال کابل را برچسب گذاری کنید تا بدانید که هر کابل آمده به رک دقیقا برای کدام دستگاه است.
نحوه اتصال دوربین مداربسته تحت شبکه به دستگاه NVR
برای جلوگیری از مشکل کوتاه شدن کابل شبکه یا کابل برق، طول آن را کمی بیشتر در نظر بگیرید. در سمت دستگاه ان وی آر نیز مقداری کابل اضافه در نظر گرفته میشود که در صورت نیاز به جابجایی دستگاه، مشکل کوتاهی کابل به وجود نیاید. کابلها را از محل نصب دوربین تا دستگاه ضبط کننده باید داخل داکت یا لوله فلکسی قرار دهید تا تصاویر تحت تاثیر امواج الکترومغناطیسی، دارای نویز نباشند. در نصب دوربین تحت شبکه اگر از آداپتور برای تامین برق دوربین استفاده میکنید، توصیه میشود در کنار محل نصب از یک باکس پلاستیکی برای قرار دادن منبع تغذیه استفاده شود. در صورت استفاده از منبع تغذیه مرکزی، نیازی به این کار نخواهد بود.
پس از این که سوکت RJ45 به سر کابل شبکه متصل و پرس شد، سوکتها را به دوربین و دستگاه ان وی آر متصل کنید. در صورتی که دستگاه NVR به تک پورت شبکه مجهز شده است، کابل شبکه باید به سوئیچ POE متصل شود. اما اگر پورتهای جداگانه برای دستگاه تعبیه شده باشد، هر کابل باید به هر پورت متصل گردد. در نصب دوربین تحت شبکه در صورتی که سیستم POE نباشد و از منبع تغذیه مرکزی استفاده شود، باید فیش نری و مادگی را به سر کابل برق متصل کرد. در صورت استفاده از آداپتور جداگانه برای هر دوربین، کابل برق را با اتصالات مورد نیاز به آداپتور متصل کنید. پس از اتصال منبع تغذیه به برق و بررسی فیشهای متصل شده به هر دوربین، دستگاه را به برق وصل کرده و نمایشگر را روشن کنید.
مراحل راه اندازی دوربین تحت شبکه پس از اتصال بهnvr
در این مرحله از نصب دوربین تحت شبکه باید به سراغ راهاندازی و تنظیمات دوربین تحت شبکه بروید. حتما در هنگام خرید اینترنتی دوربین مدار بسته، ویژگیهای آن را به دقت بخوانید تا دوربین مناسب را خریداری کنید. پس از این که از روشن بودن دوربین مداربسته و دستگاه NVR مطمئن شدید، وارد منوی دوربین در دستگاه شوید. در صورت نصب صحیح دوربینها، همگی به همراه آدرس آی پی نشان داده میشوند. شما میتوانید با جست و جو کردن، دوربین مورد نظر خود را پیدا کنید.
در صورت عدم شناسایی دوربینها باید کابل شبکه و کابل برق یا سوئیچ را بررسی کنید. اگر مشکل از هیچ یک از کابلها نبود، مطمئن شوید که دوربین توسط ان وی آر پشتیبانی شود. پس از شناسایی دوربینها، میتوان برای آنها نام کاربری یا رمز عبور تعیین کرد. زمان بندی دوربین مداربسته، فعال کردن قابلیت تشخیص حرکت، تغییر IP و … در زمان نصب دوربین تحت شبکه از طریق منوهای دستگاه ان وی آر انجام خواهند شد.
پس از مشاهده تصاویر دوربینها میتوانید IP آنها را تغییر دهید. البته اگر سیستم مداربسته کوچکی دارید، نیازی به این کار نخواهد بود. دوربینها به صورت خودکار آی پی مناسب را دریافت میکنند که در شبکه از طریق دستگاه قابل مشاهده است. توجه داشته باشید که رنج IP دستگاه ان وی آر به رنج IP شبکه تغییر داده شود. در این مرحله شما میتوانید تصاویر را روی هارد دیسک تعبیه شده در دستگاه ان وی آر ذخیره کنید. با اجرای دستور Ping در کامپیوتر متصل به روتر و NVR، اطمینان حاصل کنید که ان وی آر در شبکه به درستی پیکربندی شده است.
چگونگی نصب دوربین IP بدون نیاز به دستگاه NVR
برای نصب دوربین تحت شبکه بدون دستگاه NVR باید یک IP برای دوربین مداربسته در رنج شبکه داخلی تنظیم شود. پس از این کار، دوربین مداربسته از طریق کابل شبکه به مودم یا سوئیچ متصل به همان شبکه داخلی وصل شود. شما میتوانید از آداپتور جداگانه برای تغذیه دوربین استفاده کنید و یا از طریق کابل شبکه و سوئیچ (در حالت POE بودن سوئیچ) انرژی دوربین را تامین نمایید. در این مرحله باید از طریق کامپیوتر یا لپ تاپ متصل به همان شبکه به تنظیمات دوربین از طریق کامپیوتر بپردازید و تصاویر آن را مشاهده کنید. آدرس IP دوربین مداربسته خود را در محل آدرس مرورگر وارد کرده و به صفحه لاگین بروید.
در این مرحله از نصب دوربین تحت شبکه باید نام کاربری و رمز عبور دوربین وارد شود. در صورت عدم تنظیم رمز برای دوربین، از رمز پیش فرض برای ورود استفاده کنید. پس از این کار وارد صفحه تنظمیات میشوید که در آن تصاویر به صورت زنده قابل مشاهده هستند. اگر دوربین دارای کارت SD نیست، امکان Playback وجود نخواهد داشت. در صورت استفاده از کارت اس دی باید بدانید که ظرفیت این کارت محدود بوده و تنها تا چند روز قادر به ذخیره سازی خواهد بود.
نحوه اتصال دوربین تحت شبکه به کامپیوتر
برای اتصال دوربین تحت شبکه به کامپیوتر در بحث نصب دوربین تحت شبکه، دوربین مداربسته باید به منبع تغذیه متصل شود ( اگر سوئیچ شبکه از نوع POE نباشد). در مرحله دوم باید دوربین مداربسته را با استفاده از کابل شبکه به سوئیچ متصل کرده و سوئیچ نیز به روتر یا کامپیوتر مورد نظر وصل شود. شما میتوانید از IP Finder یا نرمافزارهای مشابه برای پیدا کردن دوربینهای مداربسته و مشاهده IP آنها روی کامپیوتر استفاده کنید. سپس نوبت به تغییر آدرس IP همه دوربینها با رنج آدرس موجود در شبکه میرسد. پس از این کار نیز نرمافزار مانیتورینگ CMS یا PCNVR مرتبط با دوربینهای مداربسته را روی رایانه نصب کنید.
نحوه اتصال دوربین مداربسته تحت شبکه به موبایل
برای اتصال دوربین تحت شبکه به موبایل و دریافت و مشاهده تصاویر دوربین مداربسته از طریق گوشی، باید اپلیکیشن مخصوص دوربین را روی گوشی هوشمند خود نصب کنید. سپس، دوربین مداربسته را از طریق بارکد یا کد محصول به نرمافزار اضافه نمایید. پس از این کار میتوانید با انتخاب دوربین متصل شده به گوشی هوشمند، تصاویر را به صورت زنده مشاهده کنید. اتصال دوربین به موبایل با استفاده از اینترنت انجام میشود و امکان نظارت از راه دور را برای شما فراهم میکند. توجه داشته باشید که برای اتصال دوربین مداربسته به تلفن همراه اندروید و ios باید از برنامههای متفاوتی استفاده کنید. اهمیت انتقال تصاویر دوربین روی موبایل به قدری است که کاربران همواره به دنبال بهترین نرمافزار انتقال تصاویر هستند.
نحوه اتصال دوربین تحت شبکه به تلویزیون
اتصال دوربین تحت شبکه به تلویزیون یکی دیگر از دغدغههای کاربران در زمینه سیستمهای نظارتی و امنیتی است. برای اتصال دوربین به مانیتور، این دستگاه باید دارای ورودی LAN باشد. در این حالت میتوان پس از اتصال کابل شبکه، تصاویر را مشاهده کرد. در صورت استفاده از شبکه داخلی و مودم، باید دوربین را به مودم متصل کرده و در تلویزیون هوشمند خود وارد مرورگر شوید. برای این کار تلویزیون باید در شبکه باشد. شما میتوانید آدرس IP دوربین را در مرورگر وارد کرده و نام کاربری و رمز عبور خود را برای مشاهده تصاویر دوربین مداربسته تحت شبکه در تلویزیون وارد کنید.
جمع بندی
نصب دوربین مداربسته و راهاندازی سیستم مداربسته فارغ از تکنولوژی آن، یکی از راهکارهای افزایش امنیت و بهبود خدمت رسانی در مراکز اداری و سازمانها به شمار میرود. دوربین مداربسته تحت شبکه یکی از جدیدترین انواع دوربین مداربسته با قابلیتهای پیشرفته بوده و مورد استقبال کاربران قرار گرفته است. راهنمای انتخاب بهترین دوربین مداربسته تحت شبکه به شما کمک میکند که بهترین دوربین را از نظر قیمت و عملکرد انتخاب کنید. پس از انتخاب دوربین و تجهیزات مورد نیاز، نوبت نصب دوربین تحت شبکه میرسد که این کار به دانش و آگاهی نیاز دارد. لازم به ذکر است که نصب دوربین تحت شبکه نسبت به دوربین های آنالوگ، پیچیده تر است. از این رو توصیه میشود که این کار به افراد متخصص سپرده شود. کارشناسان فرادید نصب دوربین مداربسته را به بهترین شکل و با مناسبترین قیمت برای شما انجام خواهند داد.