سنسور تشخیص حرکت PIR یکی از کاربردیترین سنسورهای به کار رفته در دوربین مداربسته است که به شما کمک میکند تا با استفاده از راهکارهای پیشرفته و حرفهای، امنیت محل زندگی و محل کار خود را به حداکثر برسانید.
دوربینهای مداربسته در مقایسه با گذشته پیشرفت بسیار زیادی داشتهاند و توانستهاند که با استفاده از تکنولوژیها و سنسورهای مختلف، جایگاه ویژهای از نظر تامین امنیت و نظارت پیشرفته در بین افراد جامعه به دست آورند. شما هم اگر از آن دسته افرادی هستید که به امنیت و حریم شخصی خود اهمیت میدهید و میخواهید با اطمینان خاطر و خیال آسوده، محل کار یا محل زندگی خود را ترک کنید، بدون شک به یک ابزار نظارتی و حفاظتی نیاز دارید تا بتواند انتظارات شما را متناسب با نوع محیط برآورده سازد. در این مطلب با بررسی سنسور تشخیص حرکت دوربین مداربسته PIR با شما خواهیم بود و نحوه کار، اجزای تشکیل دهنده و مزایای آن را بیان خواهیم کرد.
مقاله پیشنهادی فرادید: دوربین مداربسته چیست ؟
سنسور تشخیص حرکت PIR چیست؟
فناوری تشخیص حرکت PIR که از عبارت Passive Infrared Sensor گرفته شده است، به نوعی سنسور پیشرفته اشاره میکند که قادر به تشخیص حرکت اجسام دارای حرارت از مقابل دوربین میباشد. سنسور PIR میتواند در برابر این تشخیص واکنش نشان داده و با ارائه دقت و عملکرد بالا، توجه هر کاربری را به خود جلب کند. در واقع، تکنولوژی تشخیص حرکت PIR یکی از جدیدترین تکنولوژیها در حوزه سیستمهای مداربسته است که در مقایسه با روشهای قبلی، دقیقتر عمل میکند و نسبت به تکنولوژیهای قدیمیتر، مقرون به صرفهتر است.
سنسور تشخیص حرکت PIR در دوربین مداربسته معمولا به منظور تشخیص سوژه در منطقه غیرمجاز مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به تغییرات الگوی مادون قرمز موجود در محیط تحت پوشش کار میکند. این سنسور با بررسی و مقایسه مادون قرمز قبل و بعد، شروع به ضبط کرده و آلارم را فعال میکند. سنسور PIR در سیستمهای ضدسرقت داخلی بسیار رایج بوده و حائز اهمیت است. توجه داشته باشید که این سنسور به هر جسم متحرک دارای حرارات واکنش نشان میدهد و کاربر را از طریق آلارم مطلع میسازد.
بیشتر بخوانید : دوربین مداربسته AHD چیست؟
نحوه کار سنسور تشخیص حرکت PIR
فناوری تشخیص حرکت در دوربین مداربسته PIR تنها با جذب اشعه کار میکند و خود سنسور هیچگونه تابشی ندارد. همانطور که بیان شد، این سنسور با اندازهگیری مقدار اشعه مادون قرمز در محل تحت پوشش به انجام فعالیت میپردازد. توجه داشته باشید که چشم غیر مسلح انسان بدون استفاده از تجهیزات خاص، قادر به دیدن این اشعه نیست.
اشعه مادون قرمز از همه اجسام منتشر میشود و دلیل این امر هم انرژی جنبشی ذرات در جسمهای مختلف میباشد. بدن انسان نیز یک منبع انتشار برای مادون قرمز است و انرژی گرمایی خود را به صورت این اشعه منتشر میکند.
حساسیت سنسور PIR به این اشعه، کاربرد اصلی آن را تعریف میکند و با ورود فرد به منطقه نصب دوربین مداربسته، هشدارهای لازم را در قالب زنگ، چراغ چشمک زن یا شروع به تصویربرداری به اطلاع کاربر میرساند. همچنین، حساسیت بالای سنسور تشخیص حرکت PIR به الگوی اشعه مادون قرمز، موجب میشود تا هرگونه تغییر در این الگوها، واکنش سنسور را به دنبال داشته باشد.
زمانی که شخصی وارد منطقه غیرمجاز میشود، الگوهای تابشی را بر هم میزند و سنسور PIR را فعال میکند. به طور کلی، این سنسور یکی با ورود سوژه به منطقه تحت پوشش دوربین مداربسته و انتشار اشعه مادون قرمز از بدن فرد فعال میشود، یکی هم با تغییر الگوی تابشی وضعیت کنونی نسبت به وضعیت قبل. پس اگر تابش اشعه مادون قرمز را هم در نظر نگیریم، تغییر در الگوی تابشی نیز میتواند موجب واکنش سنسور شود.
تکنولوژی AWB در دوربین مداربسته یکی از فناوری های دیگر است که باعث ایجاد تعادل بین رنگ قرمز، سبز و آبی میشود تا تصویر با دقت بالا روی مانیتور نمایش داده شود.
اجزای تشکیل دهنده سنسور تشخیص حرکت PIR
یک عدد سنسور که دارای حساسیت بسیار بالایی به نور مادون قرمز است و پس از دریافت، وظیفه تبدیل آن به میکروولت را بر عهده دارد. یک عدد لنز برای تشخیص اینکه نور مادون قرمز از مناطق گوناگون و مجزا با فاصله مشخص از یکدیگر که نوری از بین آنها عبور نمیکند، گرفته میشود و یک مدار الکترونیکی که وظیفه اندازهگیری تغییرات ولتاژ به وجود آمده بر اثر تغییر در مقادیر انرژی مادون قرمز را بر عهده دارد.
این مدار میتواند تغییرات ولتاژ را در یک بازه زمانی اندازهگیری کند و در مواقع لزوم، آلارم دهد. این سنسور بر اساس پارامترهای تعریف شده، حساسیت بالایی به انتشار نور مادون قرمز و تغییرات الگوی مادون قرمز دارد و به همین دلیل نیز دقت عمل آن موجب شگفتی کاربر میشود. دوربینهای مداربسته مجهز به سنسور PIR انواع مختلفی دارند و هر یک در مکان مناسب خود مورد استفاده قرار میگیرند.
مهمترین مزایای فناوری تشخیص حرکت در دوربین مداربسته PIR
سنسور تشخیص حرکت در دوربین PIR میتواند هزینههای مربوط به سیستم مداربسته و نگهبانی را به صورت قابل توجهی کاهش دهد. اما چگونه؟ در واقع شما شاید برای خرید چنین دوربینهایی در ابتدا مقداری هزینه بالاتری پرداخت کنید، اما با استفاده از این سنسور، دیگر نیازی به خرید تجهیزات دیگر برای تکمیل دوربین ندارید و میتوانید نگهبان شیفتی درب منزل خود را نیز مرخص کنید.
افزایش دقت در نظارت، یکی دیگر از مزایای فناوری تشخیص حرکت در دوربین مداربسته PIR به شمار میرود. این تکنولوژی یک راهکار ایدهآل برای افزایش حداکثری امنیت در محیط است و این امر به لطف دقت بالای آن محقق میشود.
تجهیز محیط به دوربین مداربسته برای شما مطمئنتر و مفیدتر خواهد بود، چون دوربین بهتر و کاملتر از نیروی انسانی عمل میکند و نیازی به استراحت در اثر خستگی ندارد. سنسور PIR خستگی نمیشناسد و به صورت 24 ساعته در خدمت کاربر است. از سایر مزایای سنسور تشخیص حرکت PIR میتوان به کاهش آلارمهای خطا در محیطهای ثابت با انرژی حرارتی مشابه انسان مثل شعله شومینه، کاهش خطای هشدار بر اثر حرکت اجسامی که دارای خصوصیات حرکتی انسانی نیستند، مثل تغییر زاویه نور آفتاب، ذخیره انرژی و قدرت دوربین مداربسته اشاره کرد.
لازم به ذکر است که هوش مصنوعی در دوربین مداربسته یکی از قابلیت های مهمی است که به دوربین های مداربسته نسل جدید اضافه شده است.